FG «Grozivske»
phone
  • (067) 672-04-23
ETOVРовенская областьFG «Grozivske»СтатьиБринза допоможе зробити жінку гарною, а чоловіка - сильним
Контакты

Бринза допоможе зробити жінку гарною, а чоловіка - сильним

Бринза завжди була популярним сиром на Україні, а Карпати годі й уявити без цього традиційного продукту. Казали що у ній зберігається гуцульська душа. Бринза – була невід’ємною частиною  життя горян. Гуцули добре знали про її користь. Говорили: жінкам бринза дарує молодість, а чоловікам  - додає  чоловічої сили.

І не дарма. Вона  багата вітамінами групи В, А, Е, мінеральними речовинами, важливими для організму мікроелементами. Ферменти, що містяться в бринзі, сприяють процесу травлення, пригнічують розвиток гнильних бактерій в кишківнику. Завдяки високому вмісту кальцію вона корисна для збереження зубів і кісткової, серцево-судинної системи. Причому кальцій, що входить в бринзу, повністю засвоюється організмом людини на відміну від кальцію, що міститься в інших молочних продуктах харчування. Всього 100 грамів бринзи дозволяють людині забезпечити необхідний його запас на цілий день. Вона також містить  калій та фтор, є цінним джерелом  білка.  Регулярне вживання бринзи допомагає зберегти молодість, ніжність і пружність шкіри.

Першими готувати бринзу навчилися народи-кочівники, займаються скотарством. Було це, як свідчить легенда, більше чотирьох тисяч років тому. Аравійський пастух, налив з ранку в свій бурдюк молока, відправився переганяти стадо овець на нове пасовисько. Цілий день гнав він їх по жаркому степу. Вечором, відкривши бурдюк, пастух не знайшов у ньому молока. Але там була водяниста рідина, в якій бовтається білий "млинець". Аравіец спробував "млинець" на смак. Так людство познайомилося з сиром. Це, звичайно, була ще не зовсім бринза, але вже дуже-дуже схоже. Наступним завданням, що стала перед кочівниками, навчитися зберігати новий продукт. Ось тут-то вони і придумали класти головки сиру в бурдюки або керамічні чани (глечики) і заливати їх солоною водою або виноградним соком. Так "з'явилася на світ" бринза.

Сьогодні  це сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою натурального ферменту свійської худоби. Зазвичай білого кольору, зовні нагадує домашній, має специфічний запах і приємний вершковий солоний смак. Цей сир готується особливим способом. Він не піддається високотемпературній обробці, в результаті чого, у бринзі зберігається все  корисне і цінне, що є в молоці. За смаковими властивостями та технологією виробництва  вона подібна  грецькому сиру фета. Вважається одним з найбільш корисних видів сиру, а саме слово бринза запозичене з румунської, де воно  означає сир взагалі. Бринза корисна всім людям будь-якого віку, але особливо рекомендується для харчування дітей, вагітних і годуючих жінок, літніх людей.

Вибираючи бринзу, зверніть увагу з якого молока її виготовлено. Це має бути саме овече молоко, з коров’ячого – це вже інший сир. Справжня бринза  - сніжно-білого кольору. Інші відтінки говорять про несвіжість сиру. Бринза має бути достатньо пружною, щільною. При розрізі неодмінно повинно спостерігатися наявність численних дрібних дірочок Вона трохи ламка, але в той же час м’яка. Солі в бринзі повинно бути не менше 6—8 процентів. Зберігати бринзу треба тільки в солоному розчині, який надає їй гостро солоного смаку і запобігає утворенню  шкірки на поверхні. Щоб зменшити вміст солі, нарізану шматочками бринзу перед уживанням в їжу обдають окропом, або вимочують в молоці чи воді.

 Додають бринзу в будь-яку страву. Наприклад, в піцу, гарячі бутерброди, спагетті, салати, соуси. Бринза не зіпсує жодну страву, вона більш підійде там, де раніше ви звикли використовувати твердий сир. Полюбіть цей унікальний, корисний продукт!


12 июля 2013
© 2013 - 2018 FG «Grozivske» | Пожаловаться на содержимое
Создать сайт бесплатно
Сайт создан на платформе ETOV